Notícies

Tornar al llistat de notícies

Dimarts, 9 de juny de 2020

Immensa gratitud en el Dia Mundial del Donant de Sang de 2020

El BSTIB agrairà a través de les xarxes socials la solidaritat de les més de 22.000 persones que cada any donen sang a les illes

El 14 de juny és el Dia Mundial del Donant de Sang, un dia molt especial en el calendari del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB). És una ocasió per a agrair als donants, nous i veterans, la seva solidaritat i compromís. Enguany, per les circumstàncies excepcionals que vivim, la celebració es traslladarà a les xarxes socials.

L'entitat ha convidat als donants que participin enviant un vídeo amb l'objectiu de donar-los protagonisme. Són els que fan realitat les transfusions que ajuden a milers de pacients a recuperar la seva salut o a salvar les seves vides.

Aquest esdeveniment virtual durarà del 9 al 14 de juny. Servirà per a conscienciar a la població que qualsevol persona sana pot, amb una donació de sang, aportar molt al sistema sanitari i a les persones que precisen una transfusió. Segurament, n'hi haurà que s'animin a donar quan coneguin les raons que mouen als altres a donar.

El BSTIB ha anomenat a aquesta campanya #PerUnMónPledeSolidaritat commogut per tots els gestos solidaris i generosos que rep cada dia. Els treballadors de l'entitat tenim la sort d'estar envoltats diàriament per ones de solidaritat gràcies a persones que desinteressadament ajuden amb les seves donacions de sang. Som la baula que canalitza la solidaritat i la converteix en transfusions efectives i segures. Les posam en mans dels professionals sanitaris de tots els hospitals de les nostres illes perquè puguin transfondre als pacients que esperen aquesta bossa de sang i agraeixen al seu heroi anònim el temps que ha dedicat a salvar la seva vida.

El BSTIB pretén donar visibilitat i agrair a les més de 22.000 persones que cada any donen sang a les Illes Balears la seva valentia, la seva generositat i el seu compromís amb la societat. La seva simpatia, la seva paciència, la seva resposta davant les trucades d'urgència, el seu sentit de la responsabilitat, les seves ganes d'ajudar, els seus somriures i tants moments compartits que fan que el nostre treball tengui sentit.

El BSTIB vol aprofitar per a animar que més gent se sumi a aquesta gran família de gent meravellosa i intercedeix per #PerUnMónPledeSolidaritat.

D'altra banda, com a poca gent coneix per què es va triar el 14 de juny per a commemorar el Dia Mundial del Donant de Sang, el BSTIB ha creat un vídeo animat explicatiu. Aquest dia, en 1968, va néixer una de les persones més rellevants en el món de la donació i la transfusió de sang, el doctor Karl Landsteiner. Va ser qui va descobrir, amb 33 anys, els grups sanguinis ABO. Aquesta data seria molt diferent sense els seus descobriments.

Balears, 11 anys d'autosuficiència

L'any passat es van registrar 35.339 donacions de sang. El balanç és positiu. S'ha mantingut un equilibri entre la demanda dels hospitals i els donants. El BSTIB ha aconseguit ser autosuficient per onzè any consecutiu. De les donacions, 28.747 són de Mallorca i 3.587 d'Eivissa i Formentera. A Menorca va haver-hi 3.005 donacions.

En total es van distribuir als hospitals: 31.428 bosses de glòbuls vermells, 2.866 de plasma, 1.134 de plasma recollit per afèresi i 5.798 de plaquetes. Després d'aquestes xifres estan tots aquells pacients que precisaven una transfusió que va ser possible gràcies a l'altruisme dels donants i a la professionalitat del personal sanitari.

En 2019 va haver-hi 3.279 donacions per afèresis. En aquest tipus de donació, que dura entre 45 i 60 minuts, se separen durant el procés els glòbuls vermells, el plasma i les plaquetes per a seleccionar un o varis. El component triat es recull en una bossa i les cèl·lules restants es retornen al donant.

Com a centre de referència a Balears, el BSTIB compta amb un equip humà de primer nivell gràcies a la seva formació constant i desenvolupament professional. Són ells, al costat dels donants i a tots els col·laboradors, els que possibiliten que la institució pugui donar suport a tota la xarxa sanitària pública i privada de les Illes. Per això, des de l'entitat s'aposta de manera decidida per la innovació, la recerca i la promoció.

Algunes fites del 2019:

• Posada en marxa del servei "Imagina que pots" d'atenció a les persones amb por a la sang, les agulles i ferides mitjançant teràpia amb realitat virtual.

• 3 premis: Premis al millor treball en l'àrea de Pràctica Transfusional i a la millor iniciativa en Promoció en el Congrés de Medicina Transfusional i Teràpia Cel·lular celebrat el mes de juny a Madrid i Premi a la millor comunicació oral en les VI Jornades de l'Institut de Recerca Sanitària de les Illes Balears.

• 3 reconeixements en la V Jornada de Salut.

• 3 projectes de recerca i 8 publicacions en revistes científiques.

• Reacreditació dels certificats del Comitè d'Acreditació Transfusional (CAT) tant per a Banc de Sang com per al Banc de Teixits, del sistema de qualitat ISO 9001:2015 i FACT-NETCORD del Programa Concòrdia de donació de sang de cordó umbilical.

• Esdeveniments organitzats: Dies Mundials: Donant de Sang i Donació de Llet Materna, quatre actes de reconeixement als donants de Sang i a les mares donants de llet materna, V Carrera Solidària per la donació de sang, Reconeixement als centres educatius per la seva participació en el Programa "Dona Sang Educa".

Donació de sang en temps del coronavirus

Des que es va decretar l'estat d'alarma fins al 31 de maig de 2020, han donat 6.302 persones de les quals 782 ho van fer per afèresis. 


És molt important seguir donant sang perquè cada donació salva fins a tres vides. A Balears cada dia es necessiten 200 donacions de sang i malgrat l'epidèmia, les persones malaltes continuen necessitant transfusions.

Donar sang és segur, necessari i està permès.

Mesures de seguretat addicionals

1. Hem instaurat la cita prèvia per a donar sang. La cita prèvia permet controlar que no hi hagi aglomeracions i garantir la distància de seguretat entre donants. A més, ens ajuda a programar la quantitat de donacions necessàries per a proveir correctament als pacients que ho requereixen. Pots demanar la teva cita en: /que-es-la-sang/es_cita-previa.html

2. Vine a donar sense guants. En arribar et demanarem que et llevis els guants, el seu ús no és segur. Per a mesurar-te el nivell d'hemoglobina hauràs de llevar-te'ls. És important rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic quan arribis a donar. És una mesura necessària de seguretat. En el lloc de donació trobaràs gel hidroalcohòlic perquè usis quan arribis. També pots utilitzar el bany per a rentar-te les mans amb aigua i sabó.

3. Les sales de donació són espais lliures de COVID. Els materials que s'utilitzen són estèrils i d'un únic ús. Els professionals sanitaris extremen les mesures d'higiene.

4. Distància de seguretat. Si en arribar hi ha més persones de les recomanades, per a garantir la distància de seguretat d'entre 1 i 2 metres, podem demanar-te que esperis fora fins que sigui adequat tornar a entrar. Hem adaptat l'espai i el mobiliari per a complir amb la distància de seguretat

5. Vine a donar amb màscara. El personal de donació de sang utilitza màscares com a mesura de seguretat addicional. Si us plau, vine amb màscara a donar per la teva seguretat i la dels altres.

El virus SARS-CoV-2 no es transmet ni per donació ni per transfusió, no afecta la sang. Un dels requisits més importants per a donar és que la persona gaudeixi de bona salut. Per això, no ha d'acudir ningú amb malestar general, febre, tossina, dificultat respiratòria, pèrdua del sentit del gust o de l'olfacte o qualsevol altre símptoma d'infecció respiratòria o que hagi estat en contacte amb persones amb símptomes o diagnosticades de COVID-19. Tampoc qui hagi estat en quarantena per COVID-19 o en contacte amb persones amb símptomes o diagnosticades de coronavirus. El Banc de Sang no duu a terme la prova del coronavirus.Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma (Illes Balears)
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2024 | Informació legal