Notícies

Tornar al llistat de notícies

Viernes, 13 de septiembre 2019

El BSTIB, el primer d'Espanya que ofereix una teràpia de realitat virtual contra la por a la sang i les agulles

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) posa en marxa una experiència pionera a Espanya, "Imagina que pots", una psicoteràpia basada en la realitat virtual per a ajudar a superar l'aversió a la sang i a les agulles dirigida a persones que experimenten un malestar significatiu a l'hora d'enfrontar-se a aquestes pors davant un tractament mèdic o la visió de sang i agulles. El projecte està capitanejat per la psicòloga Cristina Alcover, qui utilitza el software de Psious, primera plataforma mundial en el tractament de trastorns d'ansietat i fòbies mitjançant realitat virtual.

La por a les injeccions i a les extraccions de sang afecta, en diferent grau, a una de cada deu persones, aproximadament. Això significa que a Balears hi ha uns 100.000 habitants amb aquest problema. Entre un 2% i un 3% de la població pateix el cas més agut d'aquesta aversió, l'anomenada fòbia específica a la sang i les agulles, que es diferencia de la resta de fòbies en què es manifesta en forma de desmais o marejos a causa del descens de la pressió sanguínia i del ritme cardíac.

El Banc de Sang ofereix als ciutadans amb aquest problema una teràpia per a superar l'aversió a la sang i a les agulles. L'entitat vol ajudar-los perquè els sigui més fàcil enfrontar-se a situacions que els generen por, ansietat i que poden arribar a derivar en una crisi d'angoixa. Per a donar a conèixer el nou servei, el BSTIB ha posat en marxa la campanya "Imagina que pots".

El tractament per a la por a la sang i a les agulles s'aborda mitjançant la tècnica d'exposició i té molt bon pronòstic. La teràpia que utilitzarà la psicòloga Alcover està basada en l'ús d'unes ulleres de realitat virtual. Amb aquesta tecnologia s'exposa al pacient, de forma gradual, a un entorn sanitari controlat en el qual anirà afrontant diferents situacions, com per exemple una extracció de sang. La persona experimenta de forma immersiva, amb estímuls tàctils i auditius complementaris als visuals, una simulació realista que el pot ajudar a fer front a la seva por. La teràpia ha estat provada amb èxit i està basada en l'evidència científica. Afavoreix l'habituació del pacient a la situació d'estrès, li permet guanyar confiança en la seva habilitat per a afrontar la por i l'ajuda a reduir-lo.

"Imagina que pots" està dirigit per la psicòloga Cristina Alcover, que a més ha format al personal del Banc de Sang. La teràpia està a la disposició de qualsevol persona amb por a la sang o a les agulles, tingui o no la voluntat de donar sang. El propòsit del Banc de Sang no és utilitzar aquest servei per a incrementar el nombre de donants, sinó oferir una eina als qui tenen aquest problema i ajudar-los a superar-lo. Si a més això contribueix a augmentar les donacions de sang, el resultat serà doblement positiu.

El projecte compta amb una pàgina web https://imagina.fbstib.org/ des de la qual els interessats poden obtenir més informació i apuntar-se. També existeix la possibilitat de contactar via correu electrònic: imagina@fbstib.org o al telèfon 971 76 44 33.Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma (Illes Balears)
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2024 | Informació legal