El BSTIB rep dos guardons de la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia
L'entitat ha rebut els premis al millor treball en l'àrea de pràctica transfusional i millor iniciativa en promoció de la donació
El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) ha estat premiat per la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia i Teràpia Cel·lular (SETS) en el seu 30 Congrés de Medicina Transfusional a Madrid. Els guardons responen a les categories de millor treball en l'àrea de pràctica transfusional i millor iniciativa en promoció de la donació. Els dos premis reconeixen l'esforç que el personal del BSTIB duu a terme tant en el camp de la recerca com en el de la difusió. L'esdeveniment es va celebrar del 6 al 8 de juny de 2019.
El títol del primer treball és "Experiència de 5 anys en l'ús transfusional i la seguretat de les plaquetes tractades amb riboflavina i llum ultraviolada en la població pediàtrica". La recerca ha estat desenvolupada per la subdirectora del BSTIB, la doctora Teresa Jiménez-Marco; l'hematòloga de Son Espases Marta Garcia-Recio i el director del BSTIB, el doctor Enrique Girona-Llobera.
L'objectiu era investigar l'eficàcia i seguretat de la transfusió de plaquetes tractades amb la tecnologia de reducció de patògens ―basada en riboflavina i llum ultraviolada―, en nins. Els resultats han revelat que aquestes transfusions són segures per a la població pediàtrica, inclòs el període neonatal. És un factor a tenir en compte a l'hora de decidir si s'implementa o no aquesta tecnologia per a l'elaboració de components sanguinis destinats a nins.
El premi a la millor iniciativa, en la categoria nacional, ha estat per a la Primera campanya estatal de donació de sang en les universitats espanyoles, #Repte5Mil. El guardó s'ha aconseguit gràcies a la col·laboració del BSTIB, el gerent del qual és Ismael Gutiérrez Fernández, i a la Xarxa Espanyola d'Universitats Saludables (REUS). Aquesta Xarxa està coordinada per la Universitat de les Illes Balears (UIB) i presidida pel Vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable de la UIB i Coordinador del Grup de Treball d'Universitats Saludables de la Crue-Sostenibilitat, el Dr. Antoni Aguiló Pons.
El Repte 5Mil va néixer d'un treball conjunt entre la REUS i el BSTIB. L'objectiu del projecte era augmentar les donacions entre la població jove. La iniciativa va sorgir arran del Repte 500 que s'organitza en la UIB des de 2018 i promou la professora Rocío Garnacho Garnacho, del departament de Dret Privat de la UIB.
En la primera edició del Repte 5Mil van col·laborar 25 universitats de 14 comunitats autònomes. En total, van participar 3.000 persones i es van obtenir 2.531 donacions, de les quals el 29% es va correspondre a nous donants. A més, cal agrair-li als centres de transfusió sanguínia la seva implicació i entusiasme.
El repte es va publicitar mitjançant material divulgatiu i xarxes socials. Es va concloure que una campanya conjunta i coordinada com aquesta ofereix un gran potencial de difusió i captació. És ressenyable que ja s'està preparant el segon Repte 5Mil. Se celebrarà el pròxim 8 d'octubre de 2019, coincidint amb la cinquena edició dl Dia de les Universitats Saludables. S'espera que l'esdeveniment continuï mobilitzant als centres de transfusió sanguínia i a les universitats.
Van participar en el seu desenvolupament: Eva Petra Gómez Sjunnesson, Maria Vanrell Mora, Toni Martorell Carbonell, Patricia Mota Domenge, Ismael Gutiérrez Fernández i Enrique Girona-Llobera, del BSTIB; Rocío Garnacho del departament de Dret Privat de la Universitat de les Illes Balears (UIB); i Antoni Aguiló Pons, Aina Riera-Sampol i Patricia Molina, del vicerectorat del Campus, Cooperació i Universitat Saludable de la UIB.
Cal destacar que els treballs guardonats van ser elegits mitjançant votació pels membres de la SETS. A més de les comunicacions premiades, el BSTIB va presentar dos treballs més:
Taller de promoció i comunicació: "Xarxes socials: aliades o enemigues"; presentat per Eva P. Gómez Sjunnesson, del BSTIB, i Juan Antonio Crespo Molina, de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid.
Comunicació pòster: Cada enquesta, un regal; presentat per Eva P. Gómez Sjunnesson, N. Serra, Teresa Jiménez-Marco i Enrique Girona-Llobera, del BSTIB.