Notícies

Tornar al llistat de notícies

Divendres, 23 de novembre de 2018

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears celebra les seves 20 anys amb una emotiva gala

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) va celebrar el dimecres una gala per celebrar el seu 20 aniversari a la sala Mallorca del palau de Congressos on es va homenatjar als donants de sang, teixits i llet materna, als directors tècnics i treballadors que han contribuït amb la seva passió i el seu esforç a millorar la institució durant aquestes 2 dècades i col·lectius socials i entitats que actuen com a ambaixadors de la donació.

L'acte, presentat per Pere Sánchez, va començar amb unes emotives paraules d'Ismael Gutiérrez, director gerent del BSTIB, dirigida als herois”, com va definir a tots els donants de sang, teixits i llet materna. “És un orgull liderar aquesta institució”, va dir. Les paraules del gerent van rebre una ovació quan va recordar als companys Elena Cárdenas i Joan Mir, morts en 2010.

També es va homenatjar als directors mèdics del Banc de Sang i Teixits, que han estat un pilar fonamental en la història de la institució. El seu esforç i dedicació són un exemple de professionalitat. Gràcies al seu treball avui aquesta institució compleix 20 anys. Van ser distingits el doctor Antoni Gayà, director tècnic del Banc de Teixits des que es va crear el banc fins a l'actualitat, i els diferents directors mèdics del Banc de Sang: la doctora Elena Franco, una persona clau al món de la donació, ja que va construir les bases del que seria el primer Banc de Sang Comunitari de les Balears en 1989 i que més tard es convertiria en la primera directora mèdica del BSTIB; el doctor Josep Muncunill, que va dirigir la institució des de 1999 al 2003 i des de l'any 2007 fins al 2011; el doctor Alejandro Forteza, que va estar des del 2003 fins al 2007; la doctora Matilde Sedeño, directora des de l'any 2011 fins al 2013, i l'actual director  el doctor Enrique Girona.

Va sorprendre als assistents l'entrada de 15 saxosfonistes de la Mallorca Saxophone Ensemble dirigits per Tomás Alonso que van amenitzar la vetllada amb tres peces de Moondog, “Bird’s lament”, “Sandalwood” i “Dog trot”.

Una representació dels ambaixadors de la donació composts per persones anònimes, institucions públiques i privades, centres educatius i hospitals que ajuden a la institució en la seva labor van rebre un reconeixement per la seva col·laboració durant aquests 20 anys:

La Guàrdia Civil, Meliá Hotels Internacional, la UIB, el Col·legi Montesión i el seu professor Jordi Masana, la il·lustradora Jimena Puente, el doctor Sergi Verd, els coordinadors hospitalaris de trasplantaments de Balears i Eduardo Manchón (homenatge pòstum), han estat els ambaixadors de la donació que van rebre un reconeixement pel seu en la gala.

Es va premiar a Meliá Hotels International, especialment el departament de salut laboral, amb el doctor Antoni Siquier i Maria Pastor, per la seva professionalitat i bona disposició. Des de fa més de 18 anys, aquesta empresa ens ajuda organitzant campanyes de donació entre els seus treballadors. Durant aquest període de temps han realitzat 50 campanyes de donació de sang i han aconseguit 1.152 donacions.

Es va agrair l'ajuda i implicació de tot el personal de la UIB, especialment de les persones que treballen en el Vicerectorat d'Universitat Saludable i el Vicerectorat de Campus, començant pel vicerector, Toni Aguiló, Aina Riera, Marian Gálvez, Pere Tauler, Patricia Molina, Rocío Garnacho i tots els departaments, professors i personal administratiu que recolzen les campanyes de donació cada curs, així com la Carrera Solidària per la donació de sang.

L'educació dels joves és vital. Si des de petits els ensenyem la importància de la donació de sang, aprendran valors fonamentals com la solidaritat i l'altruisme i garantiran les reserves sanguínies del futur. Per això, es va voler reconèixer la gran tasca que duu a terme organitzant campanyes de donació el Col·legi Montesión i especialment al professor Jordi Masana per la seva implicació. Aquest centre educatiu col·labora des de l'any 1990 i des del 2005 ha integrat la donació de sang en la seva formació organitzant campanyes de donació.

La Guàrdia Civil és un dels nostres ambaixadors més antics, des dels inicis del Banc de Sang ha ajudat realitzant diverses campanyes de donació de sang en les quals han participat 1.500 persones. El doctor Nieto, Tinent Coronel Mèdic de la Guàrdia Civil, ha estat l'ambaixador dins d'aquest cos de seguretat. A més de protegir a la població, la Guàrdia Civil ha adquirit un gran compromís amb la societat amb la seva solidaritat a les campanyes de donació de sang.

Jimena Puente, creadora de “Ants and  Love” va regalar la imatge de la seva formiga amb la qual es va crear la campanya “Jo dono amor i el teu?” amb ella es van aconseguir milers de donacions de sang gràcies al cridaner, emotiu i original  del seu disseny.

Es va realitzar un homenatge pòstum a Eduardo Manchón, fundador fa més de 40 anys de l'associació de voluntaris que va ser clau per arribar a tot el teixit social, especialment en la Part Forana.

El doctor Sergi Verd també va ser guardonat per ser fonamental per crear juntament amb el doctor Javier Calvo i el doctor Antoni Gayà el primer Banc de Llet d'Espanya. Gràcies a la creació d'aquest banc, s'han aconseguit 3.900 litres de llet de 776 mares des de l'any 2001.  Al voltant de 900 bebès prematurs s'han alimentat d'aquesta llet.

Balears és la comunitat autònoma amb la taxa de trasplantaments de teixit osteotendinós per milió d'habitants més elevada d'Espanya des de fa anys i la segona en donació de còrnies. Aquest assoliment no hauria estat possible sense la col·laboració dels coordinadors hospitalaris de trasplantaments. Ells són els encarregats d'informar a les famílies de la possibilitat de donar els teixits dels seus familiars al Banc de Teixits per ajudar a millorar la qualitat de vida de moltes persones. Per això, durant la gala es va voler reconèixer la labor del coordinador de trasplantaments de l'Hospital Can Misses, Eduardo Escudero; de l'Hospital Mateu Orfila, Ramón Fernández-Cid Bouza; de l'Hospital Són Espases, Julio Velasco Roca; de la clínica Rotger, Ricardo Jordá; de l'Hospital Juaneda Miramar, Carlos Torres; de la Clínica Juaneda, Joan Alguersuari; de la USP-Palma Planas, Francisco Javier Montero; de l'Hospital de Manacor, Sebastián Roig; de l'Hospital Són Llàtzer, Miguel Agudo García, i de l'Hospital d'Inca, Laura García de Carlos.

Durant tota la gala es va recordar gran importància de les persones que donen sang, ells i elles són vitals dins del sistema sanitari i s'ha de reconèixer el temps que dediquen a salvar la vida d'uns altres sense esperar gens a canvi. Un centenar de persones van rebre un reconeixement per superar en 2017 les 20, 40, o 60 donacions de sang en el cas de les dones i les 25, 50, o 75 donacions, en el cas dels homes.

L'esdeveniment va acabar amb unes paraules d'agraïment de la presidenta del Govern, Francina Armengol i una actuació espectacular de Jaime Anglada, amb cançons dedicades a les tota la gent generosa que dóna de forma regular.

En finalitzar tots van poder degustar el cocktail servit per Melià Palma Bay.

Gràcies a tots per compartir aquests 20 anys amb nosaltres!

No et perdis les fotografies: https://flic.kr/s/aHsmnoHRDYContacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma (Illes Balears)
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2024 | Informació legal