Notícies

Tornar al llistat de notícies

03-10-2018

El #Reto5mil arrenca demà en tota Espanya

 Demà arrenca la campanya intensiva de donació de sang #Reto5mil, organitzada a nivell nacional per la Xarxa Espanyola d'Universitats Saludables (REUS). L'objectiu d'aquesta iniciativa consisteix a obtenir en un dia cinc milers de donacions de sang entre totes les comunitats autònomes inscrites al repte.

Aquesta campanya de donació en xarxa persegueix un doble objectiu: augmentar el nombre de donants nous acostant als joves la possibilitat de donar sang a les seves pròpies universitats i aconseguir que la població concebi la donació de sang com un hàbit solidari i necessari.

Repte 5.000 en Balears

El repte 5.000 està situat dins de la Setmana de Donació de la Universitat de les Illes Balears (UIB), una campanya intensiva de cinc dies que va començar el dilluns i que es perllongarà fins al divendres.

Els punts de donació de sang de demà adscrits al #Reto5mil són:


• Edifici Ramon Llull de 10 a 19h
• Edifici Guillem Cifre de Colonya de 10 a 19h
• Punt fix de l'Hospital Son Espases (Facultat de Medicina) de 8:30 a 15h
• Seu de la UIB a Menorca. Can Salort (Alaior) de 10’00 a 14’00
• Antigues urgències de l’Hospital Can Misses Vell, C/ de Corona, s/n. Eivissa, de 10’00 a 14’00 i de 17’00 a 21’00

Comunitats que s'han inscrit al repte

Les comunitats autònomes inscrites al repte són: Illes Balears, Catalunya, Comunitat de Madrid, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, Galícia, Navarra, Regió de Múrcia, Andalusia, País Basc, Illes Canàries, Comunitat Valenciana, Cantàbria i La Rioja.

Les universitats i Centres de Transfusió que formen part del repte informaran al llarg de tot el dia del nombre de donacions obtingudes per mitjà de les seves xarxes socials per animar a la participació del major nombre de persones possible.

Dia de les Universitats Saludables

El #Reto5mil s'emmarca dins del Dia de les Universitats Saludables, una jornada que serveix per fer visible el treball de les universitats espanyoles en la millora dels hàbits d'alimentació de la comunitat universitària (alumnat, professorat i personal d'administració i serveis).

Entre les activitats programades per a aquest dia es troba el repartiment de fruita de temporada als edificis dels campus universitaris, informant sobre els beneficis d'una alimentació saludable, a més d'altres activitats que a cada universitat es realitzen sota el prisma de promoció de l'alimentació saludable i de l'activitat física i l'esport.

En l'actualitat, es registren unes 100.000 donacions menys que en 2010, la qual cosa s'explica per l'evolució demogràfica d'Espanya i per una menor afluència dels joves. D'1,9 milions de donants regulars, els joves d'entre 18 i 30 anys representen un 30%, 5 punts menys que en 2010.

Amb l'objectiu d'augmentar el nombre de donants d'aquesta franja d'edat i de conscienciar a la població de la necessitat de donar sang assíduament, neix el #Reto5mil, una iniciativa que per primera vegada agrupa a les universitats de 14 comunitats autònomes per promocionar conjuntament la donació de sang.

Destinació de les donacions de sang

El 60,4 % de la sang donada es destina a persones amb càncer i malalties sanguínies i a pacients amb determinats tipus d'anèmia, el 34,3 % va a malalts operats, incloent aquells amb afeccions cardíaques, i a persones que hagin sofert un traumatisme, com els ocasionats en accidents de trànsit. El 2,4 % es destina a les pacients d'obstetrícia i ginecologia i el 2,9 % restant a nens.

D'una donació de sang s'extreuen glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d'aquests components es destina a pacients diferents, per la qual cosa s'aconsegueixen salvar tres vides amb cada donació.

Balears necessita 45.000 donacions de sang a l'any

Les Illes Balears necessiten 200 donacions diàries, 3.750 mensuals i 45.000 anuals per transfondre a centenars de persones. La sang no es pot fabricar, el Banc de Sang depèn de la solidaritat i l'altruisme de la població balear per obtenir aquesta substància.

No obstant això, solament el 2 % de la població de Balears és donant de sang i el 50 % solament dona una vegada a l'any quan pot fer-ho moltes més: es pot donar sang amb un interval mínim de dos mesos.

La sang és necessària per dur a terme tractaments de malalties com el càncer, de fet, un pacient amb aquesta malaltia pot necessitar fins a 200 donacions de sang.

A més, una de cada deu persones ingressades en un hospital necessitarà almenys una transfusió de sang. Per exemple, una futura mare pot necessitar fins a deu donacions en el part i en un accident de trànsit es poden necessitar fins a 30 donacions de sang.

Requisits per donar

Els requisits per donar sang són molt senzills, n'hi ha prou amb pesar més de 50 quilograms, gaudir de bona salut i tenir entre 18 i 65 anys.
La punxada no fa mal, ja que és similar a la que es realitza a una anàlisi de sang, i tot el procés dura solament entre 25 i 30 minuts.
La llei permet que els homes donin fins a 4 vegades en un any natural, i les dones 3. Aquesta diferència no és discriminació, sinó per compensar les pèrdues que tenen les dones per la menstruació.Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma de Mallorca
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2022 | Informació legal