Notícies

Tornar al llistat de notícies

08/03/2018

Les 10 qüestions sobre la donació de sang que totes ens hem plantejat

 Cada dia centenars de persones necessiten transfusions de sang en les Illes Balears. No obstant això, la sang no es pot fabricar en un laboratori i solament es pot obtenir a través de donacions de sang altruistes.

Amb el pas dels anys han sorgit infinitat de llegendes urbanes al voltant de la donació de sang i moltes persones desconeixen si poden o no donar.

En el cas de les dones les preguntes entorn de la donació de sang es multipliquen exponencialment, ja que experimenten situacions molt diverses, com la menstruació o l'embaràs.

Per això, al Banc de Sang volem respondre a totes les preguntes que es fan cada dia les dones en relació a la donació de sang, ja que el 47,6 % dels donants són dones.

A Balears, al voltant d'11.000 dones donen sang cada any i aporten prop de 18.000 donacions.

En honor a totes aquestes dones que cada dia inverteixen 20 minuts del seu temps a donar una part d'elles per salvar vides us deixem amb una sèrie de preguntes molt interessants sobre la donació de sang.


1. Quines proves em faran abans de donar sang?

Primer et realitzaran una entrevista mèdica, després et prendran la tensió arterial i et mesuraran els nivells d'hemoglobina capil·lar amb una mostra de sang que s'obté mitjançant una burxada en un dit de la mà, amb una llanceta estèril i d'un sol ús. Si els nivells d'hemoglobina superen els valors mínims podràs donar sang.

2. Per què les dones solament poden donar 3 vegades a l'any i els homes 4?

“Perquè els valors d'hemoglobina en dones d'edat fèrtil són inferiors als valors dels homes i amb la pèrdua de sang que sofreixen cada mes amb la menstruació tenen una necessitat major de reposar el ferro que perden. Per poder realitzar una donació de sang el valor d'hemoglobina ha de ser superior a 12,5 g/dl en dones donants i de 13,5 g/dl en homes donants”, explica la doctora Antonia María Bautista, responsable de l'Àrea d'Extraccions i Distribució del Banc de Sang de les Illes Balears.

3. Puc donar sang tenint la menstruació?

“Sí, una dona pot donar sang si té la menstruació. Aquesta situació no és un impediment per a la donació, sempre que la donant es trobi bé. Si els nivells d'hemoglobina superen els valors mínims es pot realitzar la donació de sang, si no, ha de demorar-se un temps, fins que s'hagin aconseguit els nivells adequats segons els criteris mèdics”, indica la doctora Bautista.

4. Puc donar sang prenent medicaments anticonceptius?

Sí, pots donar sang si prens anticonceptius. Aquesta no és una contraindicació per a la donació.

5. Es pot donar sang estant embarassada? I en període de lactància? Quant temps ha de passar des que he donat a llum per poder tornar a donar?

Les dones embarassades o en període de lactància no han de donar sang per la seva major necessitat de ferro.
Per poder donar sang han d'haver transcorregut 6 mesos des de de el part o haver conclòs la lactància, l'opció que sigui més perllongada.

6. Puc donar sang mentre estic en un tractament de fecundació in vitro?

Una dona que està sota tractament de fecundació in vitro no hauria de donar sang, ja que els requeriments de ferro seran molt majors al moment en què quedi embarassada.

7. Per què no puc donar sang si tinc relacions sexuals amb diferents persones o si porto menys de quatre mesos amb la meva parella estable?

Perquè suposa un risc elevat de transmissió de malalties infeccioses greus a través de la sang. Per aquest motiu les persones que vulguin donar sang hauran d'esperar un període de quatre mesos des de la seva última relació sexual o bé des que van començar a sortir amb la seva parella. Aquesta espera serveix per garantir la superació de l'anomenat període finestra, “un termini de seguretat molt important”, adverteix la doctora.

8. Què és el període finestra?

És el temps que transcorre entre el contagi d'una malaltia i la possibilitat de la seva detecció amb una anàlisi de sang.

9. Puc donar sang tenint anèmia?

Davant un cas d'anèmia ha de valorar-se la causa, l'estat actual i el tractament que rep aquesta persona. “L'antecedent d'anèmia per manca de ferro no és un motiu d'exclusió si en aquest moment no està en estudi o en tractament mèdic, i la causa que va originar l'anèmia no és motiu d'exclusió per a la donació de sang”, apunta Bautista.

10. La donació de sang té efectes secundaris? Què puc sentir després de donar sang?

Després de la donació de sang, els donants es troben perfectament. No obstant això, han de conèixer-se els efectes adversos que poden ocórrer durant o després de la donació. Els més comuns són el mareig o la formació d'un hematoma a la zona de la burxada.
Per això, el personal sanitari explica al donant una sèrie de recomanacions que ha de tenir en compte després de donar.Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma de Mallorca
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2022 | Informació legal