Preguntes freqüents

 • Puc donar sang si estic embarassada o segueixo en període de lactància?

  Les dones embarassades o en període de lactància no han de donar sang donada la seva major necessitat de ferro però si que poden donar transcorreguts 6 mesos del part, o fins que hagi conclòs la lactància, qualsevol de les dues opcions que sigui més prolongada. 

 • Quantes donacions de sang es necessiten a les Illes Balears?

  Actualment, per cobrir les necessitats hemoteràpiques de les Illes Balears es necessiten 200 donacions de sang diàries, 3.750 mensuals i 45.000 donacions anuals.

 • Puc donar sang si sóc major de 65 anys?

  Sí, amb permís del metge responsable, renovat almenys anualment, els donants habituals podran continuar donant fins als 70 anys, sempre que tinguin bona salut, sense restriccions o limitacions en la seva activitat.

 • Fa mal la donación de sang?

  La punxada és similar a la que ens fan en un anàlisis de sang. Tant el material d'extracció, com el personal sanitari estan especialment preparats per donar una correcta atenció a les persones que donen sang.

 • Per què no es pot donar amb un pes inferior a 50 Kg.?

  Perquè el material (borses de sang) està dissenyat per 450cc. quantitat que no es pot extreure a una persona inferior a aquests 50 Kg.

 • S'ha d'estar en dejú per donar sang?

  No. És convenient no tenir l'estómac buit, però si haver realitzat la digestió. Cal esperar 30 minuts després del berenar o 2 hores després d'un menjar quantiós (migdia/sopar). S'han d'evitar els menjars rics en greixos abans de la donació.

 • Puc donar si m'he fet un pírcing o un tatuatge?

  Sí, una vegada transcorreguts 4 mesos des que et vas fer el tatuatge o el pírcing.

 • Puc donar prenent medicaments?

  Depèn del medicament i la raó per la qual s'estigui prenent. Consulta al personal mèdic.

 • Puc donar sang havent sofert hepatitis?

  Sí, pots donar sempre que l'hepatitis que hagis patit hagi estat una hepatitis A i hagin passat 6 mesos o més de la curació. Mai, en el cas de l'hepatitis B, ni al C.

 • Puc donar sang tenint la menstruació?

  Sí. Sempre que et trobis bé.

 • Puc donar sang sent diabètic?

  Sí, si ets diabètic amb tractament de pastilles. En el cas de precisar injeccions d’ insulina no podràs donar sang.

 • Influeix l'índex de colesterol en la possibilitat de donar sang?

  No. Tampoc rebràs aquesta informació en el resultat de l'analítica ja que per realitzar aquestes anàlisis cal estar en dejú al contrari dels que es recomana per a la donació.

 • Em puc contagiar al donar sang?

  No, el material és estèril i d’un sol ús i està dissenyat perquè una vegada usat no pugui ser reutilitzat.

 • Amb quina freqüència es pot donar sang?

  Es pot donar sang amb un interval mínim de 2 mesos. Com a regla general, s'ha establert que els homes poden donar fins a 4 vegades en un any natural, i les dones 3. Aquesta diferència no és discriminació, sinó per compensar les pèrdues que tenen les dones per la menstruació.

 • Des de quina edat puc donar? Sent menor, es pot donar amb autorització paterna?

  Pots donar sang des de la majoria d'edat legal (18 anys), encara que hi hagi autorització paterna.

 • Quant temps es necessita per a recuperar el volum de la sang donada?

  En 24 hores el nostre organisme ha recuperat el volum sanguini i es troba en condicions normals. Abans d'aquest temps, hem d'evitar realitzar activitats perilloses que requereixin esforços físics elevats.

 • Què és l’ autotransfusió? Puc guardar la meva sang?

  És la donació que el propi pacient realitza abans d'una operació quirúrgica programada. Al pacient, sota control mèdic, i amb l'aportació de ferro necessari, se li extreu la seva sang que serà conservada i emmagatzemada a 4ºC, per poder cobrir les necessitats que puguin sorgir durant l'acte quirúrgic.

 • Si es realitzen totes les analítiques a la sang per què es realitzen tantes preguntes en el qüestionari?

  Amb el qüestionari mèdic es protegeix tant la salut del donant, evitant la donació quan pugui perjudicar-li, com la del malalt, descartant les situacions de risc de contagi d'una infecció transmissible per la sang durant el període de finestra (temps que transcorre des que algú es contagia fins que apareix reflectit a les proves de laboratori).

 • Quines religions no accepten la donació ni la transfusió de sang?

  Només els testimonis de Jehovà.

 • Quin és el grup sanguini més sol·licitat?

  Tots els grups sanguinis són necessaris ja que qualsevol pot necessitar una transfusió del seu grup sanguini encara que estigui més o menys representat en la població.

  Els grups sanguinis més comuns en la població espanyola són l'A + i l'O +. No obstant això, el grup universal és l'O-, atès que es pot utilitzar per transfondre a pacients de tots els grups sanguinis en una situació d'urgència, però únicament el té el 8% de la població. No obstant això, pel que fa a la transfusió de plasma, és important saber que els donants AB són donants universals d'aquest component sanguini i representen menys del 4% de la població.

 • Per què és voluntària i altruista la donació de sang a Espanya?

  Per garantir la seguretat i fiabilitat de la donació. Si anés remunerada, podria donar-se el cas de donacions nascudes de la necessitat econòmica, que influiria en la sinceritat del donant, podent ocultar dades que de conèixer-se suposarien la seva exclusió. Així mateix, en ser voluntària, evitem les pressions socials que el donant pugui sofrir.

Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma de Mallorca
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2021 | Informació legal