Notícies

Tornar al llistat de notícies

Dilluns, 30 de novembre de 2015

Dóna sang i gaudeix del pont

Crida del banc de sang per garantir l'atenció a pacients de Balears

La Fundació Banc de Sang i Teixits Balears fa una crida a la població perquè acudeixi a donar sang els dies previs i posteriors al pont de desembre per garantir que les reserves siguin suficients.

La necessitat de transfusions i la curta vida dels components sanguinis obliguen a programar campanyes addicionals i sol·licitar més ajuda a la població.

Amb el missatge “Dóna sang i gaudeix del pont” i els hashtag #RegalaVida #PuenteDiciembre el Banc de sang de la FBSTIB convida a la gent al fet que acudeixi a donar sang.

Durant el mes de DESEMBRE hi ha campanyes de donació programades

En aquests moments les reserves de grups sanguinis concrets estan per sota del nivell òptim. Els grups més necessitats són l'O Rh positiu (O+), l'A Rh negatiu (A-), seguit d'O Rh negatiu (O-) i l'A Rh positiu (A+).

La caducitat dels components: les plaquetes duren 7 dies i els glòbuls vermells, 42.
Les plaquetes són difícils d'obtenir. Es precisen les donacions de 5 persones per aconseguir una unitat de plaquetes i poder-la transfundir als malalts sobretot de càncer que poden arribar a necessitar 200 unitats.

La donació de sang és més fàcil del que pensem i és una ajuda vital
Qualsevol persona sana, entre 18 i 65 anys i que pesi més de 50 quilos pot donar sang. Tot el procés dura prop de 20 minutos on es recullen les dades personals, es passa una revisió mèdica, es donen 450cc de sang i finalment s'ha de beure molt líquid per recuperar el volum extret.

La donació de sang no dol. La burxada és similar al de quan ens fan una analítica. Després de la teva primera donació reps el carnet de donant amb el teu grup sanguini.

Una vegada donada, la sang s'analitza i se separa en els tres components sanguinis (plasma, plaquetes i glòbuls vermells). Així cada pacient rep el que necessita. Una donació de sang assegura la transfusió a tres persones.

Aquests components sanguinis s'utilitzen en diferents tractaments com a intervencions quirúrgiques, trasplantaments, accidents, malalties i tractaments oncològics, entre uns altres.

La destinació de les donacions. Molt poca gent coneix l'ús que se li dóna a les donacions de sang.

  • un 60,4 per cent de la sang donada va destinada a persones amb càncer i malalties sanguínies i per a pacients amb determinats tipus d'anèmia,
  • un 34,3% és per a malalts operats, incloent aquells amb afeccions cardíaques, i per a persones que han sofert algun tipus de traumatisme, com els ocasionats en accidents de circulació.
  • un 2,4% és per a les pacients d'obstetrícia i ginecologia i
  • un 2,9% per a nens.

Actualment, per atendre a tots els pacients de Balears es necessiten més de 200 donacions de sang diàries.

Visita nostra web: donasang.org Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma (Illes Balears)
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2023 | Informació legal