Notícies

Tornar al llistat de notícies

Dilluns, 18 de maig de 2015

El 19 de maig és el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna

A causa d'aquesta temporalitat, la donació de llet materna es converteix en una necessitat constant.

El 19 de maig és la data seleccionada a nivell internacional per promocionar la donació de llet materna i explicar els seus beneficis per als bebès malalts i prematurs. A més serveix per donar les gràcies a totes les mares que donen o han donat llet materna. El dia 19 de maig va ser designat originalment a Brasil com a Dia Mundial de la Donació de Llet, perquè en aquest dia de 2005 es va signar el primer acord per crear una xarxa internacional de bancs de llet a la qual es van unir 13 països i organitzacions internacionals a Amèrica del Sud i Amèrica Central.

El de Balears va ser el primer Banc de Llet Materna a crear-se a Espanya. Des de juliol de 2001, la Fundació Banc de Sang i Teixits dels Illes Balears disposa del primer Banc de Llet Materna d'Espanya. Fins a fa uns anys era l'únic al territori espanyol.

Un banc de llet materna és el lloc on es conserva i distribueix la llet materna que, de manera altruista, donen mares que en aquell moment estan alletant al seu fill. El Banc de Llet Materna cobreix les necessitats dels nounats que, a causa de la seva fragilitat, precisen de mesures especials per sobreposar-se de qualsevol dificultat que se li presenti.

El Banc de Llet Materna de les Illes Balears funciona gràcies a les mares donants de llet que, una vegada superat les anàlisis prèvies a la donació i després d'haver alimentat als seus bebès, produeixen més quantitat de llet per brindar-li-ho als nounats que ho necessitin.

Poden ser donants de llet materna totes les mares que estiguin donant el pit i que gaudeixin d'una salut excel·lent. És condició indispensable que no hagi transcorregut 6 mesos des de la data del part. Durant aquesta època, la llet materna posseeix els nutrients i agents immunològics òptims i és el millor aliment per al nounat.

A causa d'aquesta temporalitat, la donació de llet materna es converteix en una necessitat constant.

Segons els últims protocols mèdics i com a xifra aproximada, un nounat de molt baix pes (menys d'1 quilo) necessita dos litres de llet materna per setmana per a la seva correcta alimentació.

En 2014, 50 mares van donar 189 litres de llet que han servit per atendre a bebès prematurs.

La llet materna és necessària per ajudar a bebès nounats que per raons mèdiques necessiti augmentar les seves defenses. Actua com a protector de l'aparell digestiu del nounat, evitant en gran manera l'aparició de la necrosi intestinal i facilitant la recuperació després d'una intervenció quirúrgica.

Les mares interessades a ser donants de llet materna poden contactar amb el Banc de Llet Materna de la Fundació Banc de Sang i Teixits. Després d'una entrevista mèdica, reben un extractor o sacaleche i envasos per recollir les seves donacions.

Una vegada a casa, la qual cosa fan moltes mares és acostumar al cos a produir més llet per poder donar-la. Des de casa, les mares que estiguin alletant extreuen la seva llet amb un sacaleches, la guarden en els envasos proporcionats pel Banc i la conserven en el congelador del seu domicili fins que crida al Banc de Llet Materna que envia un missatger i la porta fins al Banc de Llet.

El Banc de Llet Materna, analitza la llet materna, la pasteuritza i la congela fins a la seva utilització i la distribueix a les unitats de nounats dels hospitals.

Els metges dels serveis de nounats dels hospitals són els encarregats de receptar la llet materna com a medicament

La Fundació Banc de Sang i Teixits dels Illes Balears i especialment el Banc de Llet Materna vol agrair la labor de ABAM (Associació Balear d’Alletament Matern) i de totes les mares donants de llet materna. Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma de Mallorca
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2022 | Informació legal