Notícies

Tornar al llistat de notícies

Dilluns, 18 de maig de 2015

Quarta Marató de Donació de Sang a Son Llàtzer

Una campanya amb una conversa per WhatsApp anima a donar el proper 20 de maig a la marató de donació de sang a Son Llàtzer.

L’objectiu d’aquesta marató a Son Llàtzer és aconseguir augmentar les reserves de sang destinades a transfondre als pacients de les illes durant onze hores. Cada dia a Balears es necessiten 200 donacions de sang. La finalitat de l’organització de la campanya a Son Llàtzer és fer que el missatge solidari arribi a les persones més sensibilitzades amb la necessitat de disposar de reserves de sang com són els professionals que treballen a l’Hospital, els usuaris i els familiars dels pacients. Es calcula que 1 de cada 10 pacients ingressats reben transfusions de sang.
Una campanya amb WhatsApp. La imatge de la campanya és una conversa per WhatsApp on una persona anima a l’altra a superar el seu por a les agulles explicant que salvarà tres vides. L’objectiu és animar a participar-hi els professionals, els familiars dels pacients i els usuaris de l’Hospital.
Aquesta campanya ha servit per difondre amb cartells distribuïts a l’hospital, als centres de salut adscrits i als autobusos de l’EMT que arriben a l’hospital, per email als treballadors de l’hospital i als proveïdors dels diferents serveis, per informar als familiars dels pacients amb fulletons a les safates del menjar dels pacients, s’ha repartit adhesius al personal sanitari i no sanitari amb l’eslògan “Vaig a donar sang”. Amés a més, s’ha donat a conèixer a les xarxes socials i webs de ambdues institucions.

Donar sang és vital i fàcil. La sang no es pot fabricar. Per aixó, és molt important que la població contribueixi amb la seva donació de sang. Qualsevol persona entre 18 i 65 anys que gaudeixi de bona salut, pesi més de 50 quilograms i no estigui en dejú és candidata a donar sang. Entre donació i donació és necessari que hagin passat com a mínim 60 dies. El homes poden donar 4 vegades en un any i les dones, 3.

Cada donació pot servir per salvar a tres persones. D’una donació de sang s’extreuen glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components van destinats a un pacient o malalt diferent.

El destí de les donacions. Molt poca gent coneix l'ús que se li dóna a les donacions de sang. Un 60,4 per cent de la sang donada va destinada a persones amb càncer i malalties sanguínies i per a pacients amb determinats tipus d'anèmia, un 34,3% és per a malalts operats, incloent aquells amb afeccions cardíaques, i per a persones que han patit algun tipus de traumatisme, com els ocasionats en accidents de circulació. Un 2,4% és per a les pacients d'Obstetrícia i ginecologia i un 2,9% per a nens.

A l’any 2014 a l’Hospital Son Llàtzer es varen transfondre 5.350 unitats de glòbuls vermells (15,%% més que al 2013), 1.317 unitats de plaquetes i 609 unitats de plasma.
Actualment, la FBSTIB proveeix de components sanguinis i hemoderivats a tots els centres hospitalaris de Balears i realitza campanyes de donació en els següents: Hospital Universitari Son Espases, Hospital Son Llàtzer, Hospital de Manacor, Hospital d'Inca, Hospital Mateu Orfila i Hospital Can Misses.
Resultats de l’anterior marató a Son Llàtzer: Al 2014 participaren 78 persones, es van aconseguir 59 donacions i 10 donaren per primera vegada. 
 Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma (Illes Balears)
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2023 | Informació legal