Notícies

Tornar al llistat de notícies

Dilluns, 17 de març de 2014

Tercera Marató de Donació de Sang a Son Llàtzer

La campanya es desenvoluparà de les 09 fins a les 20 hores, i les persones que hi prenguin part podran donar sang a la sala d’extraccions de l’Hospital o acudint a l’autobús que es trobarà davant l’entrada de consultes externes.

L’objectiu d’aquesta marató a Son Llàtzer és aconseguir al voltant de 100 donacions en onze hores. (Cada dia a Balears es necessiten 200 donacions de sang) La finalitat de l’organització de la campanya a Son Llàtzer es fer que el missatge solidari arribi a les persones més sensibilitzades amb la necessitat de disposar de reserves de sang com són els professionals que treballen a l’Hospital, els usuaris i els familiars dels pacients. Es calcula que 1 de cada 10 pacients ingressats reben transfusions de sang.

Donar sang és molt fàcil. Qualsevol persona entre 18 i 65 anys que gaudeixi de bona salut, pesi més de 50 quilograms i no estigui en dejú és candidata a donar sang. Entre donació i donació és necessari que hagin passat com a mínim 60 dies. El homes poden donar 4 vegades en un any i les dones, 3.

Cada donació pot servir per trasfondre a tres persones. D’una donació de sang s’extreuen glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components van destinats a un pacient o malalt diferent.

El destí de les donacions. Molt poca gent coneix l'ús que se li dóna a les donacions de sang. Un 60,4 per cent de la sang donada va destinada a persones amb càncer i malalties sanguínies i per a pacients amb determinats tipus d'anèmia, un 34,3% és per a malalts operats, incloent aquells amb afeccions cardíaques, i per a persones que han patit algun tipus de traumatisme, com els ocasionats en accidents de circulació. Un 2,4% és per a les pacients d'Obstetrícia i ginecologia i un 2,9% per a nens.

A l’any 2013 a l’Hospital Son Llàtzer es varen transfondre 5.287 unitats de glòbuls vermells, 1.382 unitats de plaquetes i 549 unitats de plasma.
Actualment, la FBSTIB proveeix de components sanguinis i hemoderivats a tots els centres hospitalaris de Balears i realitza campanyes de donació setmanals en els següents: Hospital Universitari Son Espases, Hospital Son Llàtzer, Hospital de Manacor, Hospital d'Inca, Hospital Mateu Orfila i Hospital Can Misses.
Resultats de les anteriors maratons a Son Llàtzer: Al 2012 participaren 107 persones, es van aconseguir 85 donacions i 30 donaren per primera vegada. A la segona Marató al 2013, varen haver 88 participants, 65 donacions, de les quals 16 van donar per primera vegada.

Accions de la Marató
Per tal d’animar a participar als professionals, als familiars i usuaris de l’Hospital a la marató, s’han dissenyant una sèrie de accions com ara la col•locació de cartells a les instal•lacions dels centre, repartiment de ferratines entre el personal sanitari i no sanitari amb l’eslògan de “Vaig a donar sang!”, inclusió de les normes per ser donat a les safatas en les quals es serveix el menjar als pacients, i també a les cafeteries del públic.
S’han col•locat pancartes a les rotondes d’entrada a l’Hospital. Els autobusos de l’EMT amb destinació a Son Llàtzer (línies 14 i 28) porten cartells informatius per conscienciar als usuaris de la importància de donar sang per a salvar vides.Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma de Mallorca
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2022 | Informació legal