La Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears va registrar 40.054 donacions de sang el 2012 a les Balears
La Fundació Banc de Sang i Teixits dels Illes Balears (FBSTIB) va registrar al llarg del 2012 un total de 40.054 donacions de sang corresponents a 25.697 donants atesos. D’aquest nombre de donants, 4.356 feien una donació per primera vegada.
La Fundació Banc de Sang i Teixits dels Illes Balears (FBSTIB) va registrar al llarg del 2012 un total de 40.054 donacions de sang corresponents a 25.697 donants atesos. D’aquest nombre de donants, 4.356 feien una donació per primera vegada.
Del nombre de donacions registrades al llarg del 2012 a les Illes Balears, se’n varen fer 3.697 per afèresi. A més, la Fundació va organitzar 1.706 campanyes de donació en 217 punts diferents de les illes.
La memòria de la Fundació relativa a l’any passat destaca que els objectius marcats s’han complert al llarg de l’any, que són:
1. Aconseguir les donacions necessàries per atendre sempre les necessitats de la sanitat balear sense recórrer a l’ajuda d’altres comunitats autònomes.
2. Ser eficient, estalviar en les formes de convocar i promocionar la donació.
3. Augmentar el nombre de donacions per afèresi.
Per illes, el 2012, a Mallorca es varen dur a terme 32.007 donacions de sang (incloses les donacions per afèresi). De les persones donants, 3.716 donaven per primera vegada. La dada més destacable a l’illa és la quantitat de donants nous registrats a la capital, un total de 2.682. A l’illa de Menorca les donacions de sang que es varen dur a terme són 3.901 i es varen registrar 293 donants nous. A les Pitiüses, es varen aconseguir 4.146 donacions de sang i 347 persones varen donar per primera vegada.
Quant a les donacions per afèresi, el 2012 se’n varen fer un 7 % més; concretament, 3.697 donacions enfront de les 3.451 duites a terme el 2011.ç
Les donacions per afèresi són les donacions d’un o diversos components sanguinis (glòbuls vermells, plasma o plaquetes) per separat. Durant el procediment, que dura entre 45 i 60 minuts, la sang se separa per centrifugació en els diferents components segons la densitat. El component triat és recollit progressivament en una bossa i les cèl·lules restants es retornen al donant. Aquest tipus de donació requereix un major compromís del donant, permet donar sang amb més freqüència i beneficia el pacient, ja que rep components sanguinis d’un sol donant, la qual cosa augmenta la seguretat en les transfusions.
Autosuficiència
En els darrers anys, la FBSTIB ha aconseguit cobrir les necessitats de transfusió a les Balears. S’han ajustat les campanyes de donació amb les necessitats dels hospitals; així, al llarg del 2012, la mitjana d’unitats diàries disponibles ha estat al voltant del miler.
De fet, un dels objectius del 2012 ha estat incorporar moltes millores en la forma de convocar els donants i de promocionar les campanyes de donació. Per primera vegada en la història, s’ha unificat la cartelleria i la imatge de la donació a les Balears. S’ha creat una nova web relacionada amb la donació de sang: www.donasang.org. S’ha aconseguit la col·laboració en campanyes amb el metro, l’EMT, i IB3 ràdio i televisió (amb la campanya de maig “Tots donam una mà”). S’ha implantat un nou sistema de convocatòria dels donants que racionalitza i personalitza el missatge. Amb tot això, s’ha aconseguit reduir els costs de cartelleria i de convocatòria.
Nivell de satisfacció del 89 %
Mitjançant el sistema de qualitat del Banc de Sang, s’han recollit 3.030 enquestes a donants de sang que valoren l’atenció rebuda com a excel·lent (nivell de satisfacció del 89 %).
Reconeixement
La FBSTIB ha rebut el premi Gota de Plata de la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia a la millor campanya nacional de promoció de la donació de sang per “Tu decideixes”, la primera marató de sang a la UIB.
Voluntariat
La FBSTIB compta amb la col·laboració dels voluntaris de les associacions de donants de sang de les diferents illes. S’han subscrit nous convenis perquè la col·laboració sigui més fructífera per a la societat.
Donants de medul·la òssia
La FBSTIB és centre de referència de les donacions de medul·la òssia a les Balears.
Al llarg del 2012, 336 persones es varen donar d’alta a la Xarxa Espanyola de Donació de Medul·la Òssia. El registre a les Balears ja inclou 2.251 donants de medul·la òssia.
Banc de teixits
L’activitat del banc de teixits representa el 6 % de l’activitat de la FBSTIB i durant el 2012 s’ha mantingut. Destaquen l’augment de l’implant de teixit osteotendinós, de les donacions de llet materna i el descens de l’activitat de la Unitat de Teràpia Cel·lular.
Banc de llet materna
Al llarg del 2012, 70 mares han donat 353,72 litres de llet materna i s’han distribuït 178 litres de llet que han servit per atendre 68 bebès prematurs.
Banc de teixit osteotendinós
El 2012, gràcies a les donacions d’òrgans i teixits, s’han aconseguit 330 peces de teixit osteotendinós per implantar; 299 pacients se n’han beneficiat.
Banc de teixit ocular
El 2012, gràcies a les donacions d’òrgans i teixits, s’han aconseguit 179 còrnies i se n’han implantat 102.
Programa “Concòrdia” de donació de sang de cordó umbilical
El 2012 s’han obtingut 207 unitats de sang de cordó.
Agraïments
La FBSTIB vol agrair la tasca dels treballadors, donants, voluntaris, personal dels hospitals, empreses públiques i privades i mitjans de comunicació i transport que faciliten cada dia el treball de la Fundació.
Una donació de sang, tres vides
La donació de sang és totalment voluntària, altruista i necessària. Se n’obtenen tres components sanguinis: els glòbuls vermells o hematies, encarregats de transportar oxigen i els que donen el color vermell a la sang; les plaquetes, que impedeixen el sagnat, s’amunteguen i formen un tap de protecció alhora que cicatritzen les ferides i, finalment, el plasma, que és la part líquida de la sang, ric en proteïnes i encarregat de la coagulació.
La sang és necessària per dur a terme intervencions quirúrgiques, per atendre accidents de trànsit, per a tractaments contra el càncer, per fer transplantaments i per guarir moltes altres malalties.
Per donar resposta a les necessitats transfusionals de la nostra comunitat, es necessita conscienciar la població a fi que la gent doni sang. La sang no es pot fabricar i solament es pot obtenir d’altres persones, mitjançant donacions. D’aquí que els donants tenguin un paper tan important. Qualsevol persona sana, entre 18 i 65 anys i que pesi més de 50 quilos pot donar sang.
Actualment, per subministrar sang a tots els centres hospitalaris públics i privats de les Illes Balears, cada dia es necessiten al voltant de 200 donacions de sang.
Memòria d'actividad 2012 de la FBSTIB