Notícies

Tornar al llistat de notícies

Divendres, 6 de març de 2020

Missatges que milloren l'experiència de donar sang

 Els donants de sang reben, des del passat 25 de febrer, SMS quan algun dels seus components sanguinis s'envia a un hospital. Aquest nou servei del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) té com a objectiu millorar l'experiència de la donació i que els donants obtinguin més informació del recorregut de la seva sang. Des que es va posar en marxa aquest servei, s'han manat 2.125 SMS.

El text estarà personalitzat i en l'idioma que hagi triat la persona. Aquest l'informarà del component sanguini que s'ha enviat i li agrairà la donació. Un donant podrà rebre fins a tres missatges depenent de quin dels components obtinguts de la donació és necessari en aquest moment: plasma, plaquetes o glòbuls vermells.

Cada component sanguini es pot conservar durant un temps determinat. Així, un donant podrà rebre un missatge una setmana després de donar en el cas de les plaquetes, fins 42 dies després si són els glòbuls vermells i fins 2 anys després en el cas del plasma.

Aquesta iniciativa va ser pionera a Suècia i poc després seguida pel Regne Unit. A Espanya, tant Madrid com Catalunya ja havien posat en marxa aquest servei.

Què són i per a què serveixen

Glòbuls vermells

També anomenades hematies o eritròcits. Són les cèl·lules més nombroses de la sang.

S'encarreguen de transportar l'oxigen des dels pulmons fins a la resta dels teixits. La proteïna que es troba a l'interior i que uneix l'oxigen es diu hemoglobina. L'hemoglobina és vermella i dona aquest color a la sang.

Els glòbuls vermells es conserven a 4 °C i duren 42 dies. Van destinats a:

1. El tractament de l'anèmia. Les leucèmies, els limfomes i els càncers produeixen anèmia per disminució de la producció de glòbuls vermells en la medul·la òssia bé per la malaltia o pel tractament.

2. El tractament de les hemorràgies. Els malalts que pateixen una anèmia secundària a un sagnat intens, també necessiten transfusions de concentrats d'hematies.

El plasma

És la part líquida de la sang i és molt rica en proteïnes. Entre les més importants destaquen: l'albúmina, els factors de la coagulació i les immunoglobulines.

El plasma serveix per al tractament de pacients amb manca de factors de coagulació i que poden sofrir hemorràgies greus, com és el cas de persones que sofreix malalties del fetge. També, per a l'obtenció d'albúmina i immunoglobulines.

Plaquetes

Les plaquetes només es poden conservar 7 dies a 22 °C en agitació constant. Són fragments cel·lulars que participen en la protecció de la paret dels vasos sanguinis. Formen un "tap plaquetari" per a impedir el sagnat en el lloc de la lesió i produeixen diverses substàncies que ajuden a la cicatrització de les ferides.

Les plaquetes van destinades a prevenir i tractar les hemorràgies que sofreixen:

1. Pacients amb càncer o leucèmia aguda en tractament amb quimioteràpia i amb el risc de patir hemorràgies greus.

2. Pacients que no produeixen plaquetes, com són els que tenen una aplàsia de medul·la òssia per la malaltia o el tractament.

3. Pacients amb hemorràgies greus espontànies associades al mal funcionament de les plaquetes, com els nins que neixen amb alteracions hereditàries plaquetàries.Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma de Mallorca
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2021 | Informació legal