Notícies

Tornar al llistat de notícies

Dissabte, 15 de juny de 2019

El BSTIB celebra el Dia Mundial del Donant de Sang

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) va celebrar el Dia Mundial del Donant de Sang amb un gran esdeveniment en Plaça Espanya. El 14 de juny és un dia molt especial en el calendari de l'entitat. Una ocasió per a agrair-los als donants, siguin nous o veterans, la seva solidaritat i compromís. A més, amb l'objectiu de donar visibilitat i conscienciar, el BSTIB va organitzar una campanya en el centre de Palma i diferents activitats.

L'esdeveniment a Plaça Espanya va començar a les 10 del matí i va acabar a les 21 hores. Es va desplegar un autocar del BSTIB i un dels camions de les unitats mòbils. L'acte va comptar amb la presència del director gerent del Banc de Sang i Teixits, Ismael Gutiérrez Fernández, i la consellera de Salut, Patrícia Gómez i Picard. Tots dos van destacar la importància de la donació de sang per al sistema sanitari públic i van agrair als donants la seva implicació. A més, el responsable del BSTIB va compartir les dades de donació de sang i teixits de 2018 amb els assistents.

A partir de les 17 hores van començar les activitats que el Banc de Sang i Teixits havia preparat per a aquesta ocasió. El DJ Polit li va posar música a l'esdeveniment i la Legió 501 de Star Wars va acompanyar a les persones que s'animaven a acostar-se fins a la carpa del BSTIB. L'acte també va comptar amb un rocòdrom, activitats del Consell de Mallorca i tallers organitzats per l'entitat.

Dades de 2018
L'any passat es van registrar 36.363 donacions de sang. El balanç és positiu i el rendiment satisfactori. S'ha aconseguit mantenir un equilibri entre la demanda dels hospitals i els donants. Per això el BSTIB ha aconseguit ser autosuficient per desè any consecutiu. De les donacions, 29.295 són de Mallorca i 3.671 d'Eivissa i Formentera. A Menorca va haver-hi 3.397 donacions.

En total es van distribuir als hospitals: 32.493 bosses de glòbuls vermells, 2.332 de plasma, 1.259 de plasma recollit per afèresis i 5.305 de plaquetes. Xifres rere les quals s'amaguen tots aquells pacients que precisaven d'una transfusió, que va ser possible gràcies a l'altruisme dels donants i la professionalitat del personal sanitari.

En 2018 va haver-hi 3.262 donacions per afèresis en tota la comunitat autònoma enfront de les 3.380 de 2017. En aquest tipus de donació, que dura entre 45 i 60 minuts, se separen durant el procés els glòbuls vermells, el plasma i les plaquetes per a seleccionar un o diversos. El component triat es recull en una bossa i les cèl·lules restants es retornen al donant.

Com a centre de referència a Balears, el BSTIB compta amb un equip humà de primer nivell gràcies a la seva formació constant i desenvolupament professional. Són ells, al costat dels donants i a tots els col·laboradors, els que possibiliten que la institució pugui donar suport a tota la xarxa sanitària pública i privada de les Illes. Per això, des de la Fundació s'aposta de manera decidida per la innovació, la recerca i la promoció. I és que en 2018 es van posar en marxa diferents projectes, que, pel seu èxit, s'entenen des de l'entitat com a essencials per al futur d'aquesta.

Gràcies al Projecte Escoles el BSTIB ha millorat la promoció en els centres escolars i la forma d'explicar-los als alumnes què és la donació i com funciona. D'aquesta manera, ells ajuden a impulsar les campanyes que s'organitzen en els seus centres. No obstant això, són els pares i el personal docent els que participen en la campanya, animats pels estudiants.

En 2018 també es va donar llum verda a la Comissió de Recerca i Investigació del Banc de Sang i Teixits. Els seus objectius son planificar, fomentar, valorar i difondre l'activitat docent i la recerca de la institució, perquè aquesta sigui més eficient en el dia a dia. La decidida aposta per millorar cada dia ha demostrat que el Banc de Sang i Teixits està compromès amb el seu present i el seu futur. És més, segons els resultats del Comitè de Recerca i Investigació, el BSTIB té molt que aportar en el campo de la recerca sanitària.

Cal ressenyar que en el 30 Congrés de la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia i Teràpia Cel·lular (SETS) el BSTIB va rebre dos guardons. Els premis responen a les categories de millor treball en l'àrea de pràctica transfusional i millor iniciativa en promoció de la donació.

Al llarg d'aquest 2019, el BSTIB continuarà treballant per a atendre les necessitats de tots els pacients de la comunitat i agraint als donants la seva labor. Amb l'objectiu de mantenir l'autosuficiència, s'apostarà per nous projectes que ja estan en marxa i per continuar amb els que han demostrat el seu èxit.
 Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma (Illes Balears)
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2022 | Informació legal