Notícies

Tornar al llistat de notícies

Divendres, 13 de juny de 2014

Balears celebra el Día Mundial del Donant de Sang

El dissabte 14 es podrà donar sang a Formentera i serà la primera vegada en la que en aquesta commemoració es celebra amb campanyes de donació a les quatre illes.

El 14 de juny és el Dia Mundial del Donant de Sang (declarat per la Organización Mundial de la Salud a la seva resolució WHA58.13). La Fundació Banc de Sang i Teixits (FBSTIB), en col·laboració amb la Conselleria de Salut i les associacions de donants de sang, organitzen diverses accions per agrair a les persones que donen sang la seva aportació al sistema sanitari balear i per recordar a la resta de la població la importància de la donació de sang.

Per primera vegada es celebra amb campanyes de donació de sang a les quatre illes.

Durant tota la setmana s’han organitzat diferents campanyes a Menorca, Eivissa i Menorca. Per primera vegada al Dia del Donant s’ha organitzat una campanya a Formentera on es podrà donar sang el dissabte 14 a l’hospital de Formentera des de les 9 fins a les 14h.

La intenció de tots els actes organitzats és donar a conèixer el treball que hi ha darrera d’aconseguir que Balears sigui autosuficient a la donació de sang. Cada any s’organitzen més de 1.600 campanyes de donacions de sang per apropar la donació a totes les illes. Aquesta Comunitat Autònoma té, per tractar-se d’un arxipèlag, un repte major per les dificultats dels trasllats entre illes. Les donacions viatgen des de qualsevol localitat de les quatre illes fins a la seu de la FBSTIB on s’analitzen, es separen en el seus diferents components sanguinis, es preparen per a transfondre i s’envien a cadascuns dels hospitals de les Balears. Els diferents components de la sang tenen una caducitat curta, com les plaquetes que duren 7 dies. Per aquesta raó, es fonamental comptar de forma continuada amb la solidaritat de tots els illencs.

L’objectiu d‘aquesta setmana del Dia Mundial del Donant de Sang és aconseguir 1.000 donacions a totes les illes és a dir duplicar les que es realitzen habitualment en una setmana. Les donacions de sang fan possible intervencions quirúrgiques, tractaments oncològics, s’atenen ferits en accidents de trànsit i es salven vides.

La principal difusió d’aquesta jornada commemorativa s’ha fet mitjançant les xarxes socials a Internet. A la plaça d’Espanya de Palma s’instal·len carpes per tal d’augmentar la sensibilització damunt la donació i la necessitat de disposar de sang per garantir les transfusions. Els nins podran jugar al joc gegant “Gota a Gota”. L’autobús de la donació de sang estarà estacionat a la Plaça d’Espanya (Porta Pintada) de 10 a 20.30h el divendres 13 i el dissabte 14.

El Dia Mundial del Donant de Sang reconeix la tasca dels donants de sang que fan possible que les reserves de sang es mantinguin estables a Balears i, en especial, els qui ho fan en regularitat, els quals formen part del sistema integral de salut pública.

Dades de donació

Al 2013 donaren 22.839 persones i es varen aconseguir 38.180 donacions de sang a Balears. Per Illes, s’obtingueren 4.189 donacions de sang a Eivissa, 290 a Formentera, 3.804 a Menorca i 29.897 a Mallorca.

Als primers cinc mesos del 2014, a Balears s’han aconseguit 16.159 donacions de sang que suposa un lleuger augment respecte al mateix període de 2013, un 0, 64%.

Per illes, a Formentera s’han obtingut 131 donacions de sang, 1.820 a Eivissa, 1.366 a Menorca i 12.842 a Mallorca.

Joventut i donació

Un dels objectius de la FBSTIB és aconseguir que més gent jove doni sang. Al 2013, 22.839 persones donaren 38.180 donacions de sang a tota Balears. El 2,1 % d’aquestes donacions les varen fer joves de 18 i 20 anys, una xifra que ha baixat als darrers anys.

Per aconseguir aquest repte una de les mesures ha estat crear “Benvinguts al món de la donació” un material educatiu adreçat a l’alumnat de 5è i 6è d’educació primària i que pretén donar a conèixer als alumnes molts aspectes relacionats amb la donació de sang i que aquests prenguin consciència de la importància que suposa que els adults donin sang regularment. També és un suport pel professorat que disposaran d’aquesta proposta educativa el curs vinent per ampliar la informació que donen a classe. Aquest programa s’ha elaborat conjuntament amb Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats i es va presentar el dilluns passat amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang.

Es pot accedir a la proposta didàctica “Benvinguts al Món de la Donació” al enllaç: /sang

L’OMS

A nivell mundial, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) celebrarà el 14 de juny el Dia del Donant de Sang amb el lema aquest any "Sang segura per salvar a les parteres" (“Safe blood for saving mothers”) amb l'objectiu de prevenir la mortalitat materna.

S'estima que diàriament al món moren unes 800 dones per complicacions de l'embaràs i el part, i la majoria d'aquestes defuncions es registren en països en desenvolupament, més de la meitat en l'Àfrica subsahariana, i prop d'un terç a Àsia Meridional.

El major risc de mortalitat materna correspon a les adolescents de menys de 15 anys.Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma de Mallorca
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2021 | Informació legal