Notícies

Tornar al llistat de notícies

Dijous, 21 de novembre de 2013

Formentera dóna sang

Formentera és solidària. Durant 2013, s'han organitzat 4 campanyes en què s'han aconseguit 234 donacions de sang. 14 persones han donat sang per primera vegada en el que portem d'any a l'illa.

Hi ha una nova oportunitat per ajudar dissabte que ve, 23 de novembre de 09:30 a 14 hores .

Dissabte 24 de novembre a Formentera , i si el temps ho permet , s'organitza la darrera campanya de donació de sang . Totes les persones que vulguin col · laborar poden acudir de 09:30 a 14:00 hores a l'Hospital de Formentera .
En el que portem d'any 267 persones han participat en les 4 campanyes de donació que s'han organitzat a l'illa. S'han aconseguit 234 donacions i 14 persones han donat sang per primera vegada .
La FBSTIB recorda que la donació de sang és un acte voluntari i de caràcter altruista d'ajuda als altres. Té una durada de 20 o 30 minuts i ofereix a canvi tota una vida a les moltes persones malaltes que necessiten sang que necessiten sang per als seus tractaments ( intervencions quirúrgiques , trasplantaments , accidents , malalties , tractaments oncològics , entre d'altres). Qualsevol persona sana, entre 18 i 65 anys i que pesi més de 50 quilos pot donar sang.
Actualment , per atendre els centres hospitalaris públics i privats de les Illes Balears els components sanguinis que precisin, cada dia es necessiten més de 200 donacions de sang.

El procés de donació
Aquest es divideix en diferents fases. La primera és la recollida de dades del donant ( és important que aportin el seu DNI o passaport). Un cop registrat, el donant ha de contestar un qüestionari sobre el seu historial mèdic amb la finalitat de garantir que la donació és segura per al donant i per al pacient que rebrà la sang.
Si la donació està indicada, el donant passa a la sala de donació on li atendrà el personal mèdic . Tan sols notarà al principi una lleu punxada. La donació dura entre 5 i 10 minuts i el volum extret és aproximadament d'uns 450 ml. de sang. El material d' atenció al donant és en tot moment estèril, d'ús únic i un sol ús. L'últim pas, però no el menys important, consisteix a descansar a la sala de refrigeri almenys 5 minuts i beure molt líquid.


Una donació de sang assegura la transfusió a tres persones
Glòbuls vermells ( hematies ) , plaquetes i plasma són els tres components de la sang que s'extreuen d'una donació . Aquests components s'utilitzen en el tractament de diferents malalties com la leucèmia , davant hemorràgies , en l'elaboració de medicaments i en altres actes mèdics com els trasplantaments i intervencions quirúrgiques. Cadascun d'ells té una funció específica.

Web sobre donació de sang
El web www.donasang.org inclou:

Sabies que ...
La quantitat de sang d'una persona està en relació amb la seva edat, el seu pes, sexe i alçada. Una persona adulta té entre 4,5 i 6 litres de sang.
Si vols saber quanta sang tens al teu cos, un simple càlcul t'ajudarà a esbrinar:
Multiplica el teu pes per 7
Divideix entre 100
El resultat que et donarà són els litres de sang que tens al teu cos. Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma de Mallorca
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2021 | Informació legal